Zápach v lednici, ucpaný odpad nebo špinavá trouba? Nejen s tím si poradí jedlá soda. Inspirujte se našimi tipy a využijte tohoto pomocníka v prášku u sebe doma.

Nablýskejte troubu k nepoznání
Pasta z jedlé sody je tím nejlevnějším a rozhodně nejekologičtějším čističem na trouby. Skvěle si poradí s mastnotou, pachy i napečenými zbytky jídla. Čištění samotné je navíc docela jednoduché a obejde se bez drhnutí kartáčem. Smíchejte sodu s vodou tak, aby vám vznikla hladká pasta. Tu pak natřete na znečištěná místa v troubě, nechte působit přes noc a ráno setřete vlhkým hadrem.
Bio náhražka aviváže
Máte citlivou pokožku nebo dáváte přednost ekologickým pracím prostředkům? Ať tak, či onak, jedlá soda báječně změkčuje vodu a vyrovnává její pH. Skvěle tak zastoupí aviváž, stačí jen během máchacího cyklu přidat do pračky polovinu hrnku.
Lednice jako ze žurnálu
Vyzrálé sýry, uzeniny, zkvašená zelenina či včerejší večeře dokáží v lednici vytvořit pěkný odér. Pomůže vám, když do lednice umístíte misku se sodou. Hravě pohltí všechny pachy a stačí ji vyměnit jednou do měsíce. Stejně tak si soda poradí i se smradlavým odpadkovým košem, pokud na dno nasypete jednu nebo dvě lžíce sody.
Čistěte odpady ekologicky
Zahrajte si na alchymistu a vyčistěte odpady podomácku vyrobeným bio čističem. Nasypte hrnek jedlé sody do odpadu a následně to zalijte jedním šálkem octa. Nechte 5-10 minut působit a prolijte alespoň 1,5 litrem horké vody. Pokud máte odpad opravdu hodně zaneřáděný, dejte do něj dvojnásobné množství sody, nechte působit přes noc a ráno zalijte teplým octem.
Foto: Shutterstock