Ve vašem malém bytě jste zvyklí šetřit každý čtvereční centimetr. Malá kuchyně znamená pravděpodobně i malou lednici a málo místa v ní. Přinášíme vám tipy na věci, které můžete z lednice s klidným svědomím vyndat, a kterým bude dokonce mimo lednici lépe. A vy můžete do lednice umístit něco smysluplného. Třeba víno…
Bylinky
Prostředí lednice jim vyloženě škodí. Lístky černají a uhnívají. Mnohem lepší řešení je umístit je do sklenice s vodou na kuchyňskou linku. Vydrží déle čerstvé a vy budete mít zeleň přímo na očích.
Brambory
Škrob, který brambory obsahují, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy, což není nic, co bychom chtěli. Víc jim sluší papírový sáček a temné suché místo. Budete překvapení, jak dlouho vydrží, aniž by se zkazily.
Česnek a cibule
Tyto oblíbené přísady obsahují hodně vlhkosti a v prostředí lednice mají tendenci plesnivět a ztrácet chuť. Když je ale necháte volně v misce ležet kdekoli v místnosti, vylučují do ovzduší látky, které si poradí s bacily.
Rajčata
V lednici moučnatí a přestanou dozrávat, čímž se vytrácí jejich charakteristická chuť. A to by byla velká škoda. Lépe jim je volně na misce. Třeba na kuchyňské lince.
Jablka a hrušky
Mají stejný problém jako rajčata. Moučnatí a ztrácí svoji chuť. Na ovocné misce na kuchyňském stole budou božsky vonět a ještě nadělají parádu. A když je budete mít pořád na očích, je větší šance, že na ně dostanete chuť.
Banány
Pokud je dáte do ledničky, zčernají, což není žádoucí. Nechte je odpočívat na míse mezi jablky a hruškami.
Káva
Znáte trik se skleničkou kávových zrnek, která pohlcuje nežádoucí pachy v místnosti? Tak to si asi dovedete představit, co se s kávou stane v lednici. Pohltí odér ze včerejšího guláše i plesnivé marmelády z minulých palačinek. Navíc zvlhne a její hodnota je ta tam. Káva má ráda temná suchá místa a jedině tak si udrží svoji kvalitu.
Čerstvá vajíčka
Mimo lednici vydrží i více jak dva týdny. Vejce se o sebe zkrátka umí postarat sama a mají vlastní mechanismy, které zabraňují tomu, aby se kazila. Navíc, když je budete skladovat mimo lednici, budou se po uvaření lépe loupat.