Málokterý materiál má tak všeobecně uspokojivé účinky jako dřevo. Jeho obliba je konstantní. Poslední dekáda ukazuje, jak skvěle se dá využít v dříve nemyslitelných odvětvích, např. módě. Pokud nebydlíte v roubence, do styku s ním velmi často přicházíte alespoň v kuchyni. Jak zajistit, aby nám denně využívané a oplachované dřevěné nádobí, příbory či prkénka vydržely co nejdéle? Půjdeme na to od lesa a zeptáme se člověka nejpovolanějšího, pana Petra z Hoblhome, kterému dřevěná prkénka, a nejen ta, vznikají přímo pod rukama.
Za vůní dřeva
Petr se od dětství pohyboval v prostředí, kde vonělo dřevo. Jít si svou vlastní řemeslnou cestou se rozhodl až v dospělosti, fascinace tímto materiálem ho zkrátka přesvědčila. Práce se dřevem je pro něj spojena s uměním, stala se z ní vášeň a potřeba ukazovat světu, co se skrývá pod jeho kůrou. K rozhodnutí věnovat se dřevěným prkénkům ho přesvědčila bábovka servírovaná na prkénku s výrazným aromatem česneku, kterou ochutnal u svých přátel. Kvalitní suroviny a domácí pochutiny dělané s láskou si zkrátka zaslouží stejně kvalitní a hýčkané servírování. Opustil tedy práci a pustil se do výroby dřevěných prkének celým srdcem.
Všechno začíná v lese
Ty naše jsou poslední dobou hodně skloňovány ve spojení se suchem a kůrovcem. Smrkové lesy jsou v ohrožení. Listnaté stromy jsou na tom o poznání lépe, jejich těžba je podle Petra regulována, paradoxně díky přebytku dřeva smrkového. Společnost však dle jeho názoru tomuto problému nevěnuje dostatek pozornosti. Ne všechny dřeviny jsou pro výrobu vhodné: pórovitým a jedovatým, například dubu, je třeba se vyhnout. Po důkladném vysušení dřeva, trvajícím i dva roky, se Petr každému prkénku věnuje přibližně jednu až dvě hodiny, kdy dává dřevu tvar a potřebnou brusnou péči. Někdy se v dílně zastaví čas a prkénko s výjimečnou kresbou ho uhrane na celé hodiny. Pokud si chcete i vy přenést kousek lesa nejen do kuchyně, máme pro vás tři tipy.

Krásná kresba dřeva a tvar připomínající spíše balalajku než kuchyňského pomocníka, taková jsou Petrova prkénka.
Správná péče
Oplachujete prkénko vždy z obou stran? Jestli ne, tak se řiďte tímto jednoduchým fíglem od Petra, deska nebude mít tendenci se prohýbat. Dalším tipem je napouštění dřeva olejem, jež ho chrání před absorpcí vody a dodá mu znovu svěží vzhled. Vhodný je tungový či lněný olej. Zásadní je také volba nože, vyhněte se především těm se zoubky, které dřevo ničí a vytváří na něm hluboké rýhy. A také se vyvarujte česneku, jeho silné aroma nejde spolehlivě eliminovat mytím, tak dejte pozor, aby i vaše bábovka nepřipomínala svou vůní spíše topinku.
Víc než pouhé nádobí
Při prohlížení Petrových výrobků se snadno zapomene, že se jedná o kuchyňská prkénka, člověk získá pocit, že se přenesl do galerie užitého umění. Víra v jednoduchý a poctivý přístup k designu se Petrovi vyplatila, estetika se stala jejich přirozenou součástí. Neuspěchaná ruční výroba dává vyniknout kvalitě a jedinečnosti každého produktu, jehož příběh začíná při samotné výrobě a pokračuje každým svým použitím v domácnosti. Petrovy výrobky nejsou pouhým nádobím. Dozrávají spolu s časem, během kterého mění svůj vzhled i strukturu. Mění se také spolu s domácností i rodinou, které jsou součástí. Jejich estetika dokáže překlenout roky díky nadčasovému designu. Pokud jsme vás vůní dřeva navnadili, zkuste si ho přinést z lesa přímo domů.