Menu

Mladá rodina naladila svůj nový městský domov na neutrální notu

Inspirace 11. 12. 2020
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Rodiče malé holčičky si z praktických důvodů nedávno pořídili v centru Sao Paula byt s rozlohou 60 m². Výjimečně dobrá občanská vybavenost místa vykompenzovala nutnost pustit se ještě před stěhováním do rozsáhlejší rekonstrukce. A vynaložené úsilí se vyplatilo, teď už majitelé bytu neztrácejí čas zdlouhavým dojížděním do práce během týdne a o víkendech naplno využívají všech příležitostí k zábavnému strávení volného času, které jim urbanizovaná čtvrť Perdizes nabízí.

Velkorysá kuchyně s jídelnou pro nekonečné rodinné snídaně.

Byt na dobré adrese stál za rekonstrukci

Výběr lokality na bydlení byl pro rodinu velice snadný, větší oříšek už představovala samotná rekonstrukce. Původní půdorys bytu s rozlohou 60 m² novým majitelům vůbec nevyhovoval. Projekt renovace nakonec raději svěřili místním architektům z ateliéru Studio Canto Arquitetura, kteří měli za úkol vymyslet pohodlnější rozvržení prostoru a zároveň sladit design interiéru do neutrálních tónů.

Nakonec vzniklo 3+kk a jedna zóna tu plynule přechází do druhé.

Obytná zimní zahrada místo obyčejné lodžie

Architekti přišli s několika stavebními zásahy, aby nové dispozice umožnily rozložení interiéru na 3+kk s přiléhající zasklenou lodžií. Vchodovými dveřmi se nejprve vstupuje rovnou do multifunkční společenské zóny, kde na sebe bez přerušení navazuje kuchyňský kout, jídelna a obývák.

Máte volné odpoledne? Pusťte se do vylepšování svého okoukaného nábytku.

Chytře vymyšlené úložné prostory tam, kde byste je nečekali.

Nábytek na míru ušetřil starosti i prostor

Hlavní obytná část se musela vtěsnat do užšího prostoru, proto si tu architekti dali záležet se zakázkově vyrobeným nábytkem, který do interiéru přesně pasuje a navíc navyšuje kapacity úložišť. U jídelního stolu nainstalovali podél nejdelší stěny dřevěnou lavici s vnitřním odkládacím prostorem. V obýváku stejná lavice plynule přechází v televizní stolek a následně se opticky propojuje s truhlou a zvýšeným záhonem v zimní zahradě, která vznikla zasklením lodžie a jejím připojením k interiéru.

S tím správným financováním se do podobné rekonstrukce můžete pustit dřív, než stěrka na stropě vyjde z módy.

Chci vědět víc...
S tím správným financováním se do podobné rekonstrukce můžete pustit dřív, než stěrka na stropě vyjde z módy.

Neutrální tóny přinášejí útulnost a komfort.

Beton funguje i na stropě

Společnému rodinnému prostoru dominují tlumené tmavší odstíny šedé, černé a hnědé barvy. Architekti se v tomto interiéru rozhodli zaexperimentovat a aplikovali moderní betonovou stěrku přímo na strop.

Všechno do sebe perfektně zapadá.

Nezvyklý tmavší strop pak vyvažují světle šedé dlaždice na podlaze a hlavně nepřímé osvětlení umístěné v lineárním profilu, které nesvítí do interiéru přímo, ale odráží se od stropu. Měkčí tlumené světlo má navodit příjemnou atmosféru pro sledování televize nebo pro čtení knih.

Nebát se tmavých barev je v interiéru výhra.

Tmavé kuchyně zažívají boom

Kuchyňská linka má tvar písmene L a zdobí ji antracitový povrch doplněný o dřevěný detail na horních skříňkách a polici. Vrchní část skříněk barevně ladí se zbytkem zakázkově vyrobeného nábytku v bytě. Protiváhu k tmavé kuchyni tvoří jídelní kout s velkým bílým stolem a odlehčenými transparentními židlemi.

Markéta ve svém pražském bytě vsadila na jednoduchost a doplňky, které se neokoukají. 

Minimalistické pastelové království.

Dětský pokojíček nabádá k dobrodružství

Za kuchyní se ukrývá privátnější oblast bytu. Kromě minimalisticky pojaté koupelny se tu nachází také ložnice a dětský pokoj. Království malé holčičky Laurinhy architekti ladili do neutrálních a pastelových barev. Rodiče si v pokojíku své dcery přáli tapetu s vyobrazením mapy světa, aby interiéru dodali dobrodružný nádech.

Nábytek, který roste společně s dítětem, je skvělá investice do budoucnosti.

Nábytek zvolili záměrně typově dětský se sníženou výškou, aby se holčička naučila být maximálně samostatná. Rám postele je proto umístěný při zemi a třeba deska psacího stolu je rostoucí, takže umožňuje nastavení stolu do dvou výšek.

Žádný rušivý prvek a ničím nerušený spánek.

Minimalistická ložnice s inspirativním pracovním koutkem

Rodiče ve své ložnici opět volili neutrální barvy a minimalistický styl. Architekti se snažili vytěžit prostor na maximum, proto protáhli jeden z vestavěných nočních stolků až pod okno, kde příležitostně slouží jako pracovní koutek pro vyřizování neodkladných pracovních záležitostí. Na druhé straně postele noční stolek pozvolna navazuje na vysokou šatní skříň.

I pracovní kout se do ložnice vešel.

Foto: Cris Farhat Fotografia

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál