Klíčky jsou superhrdinové ve světě jídla. Skrývají v sobě obrovské množství vitamínů, minerálů, vlákniny a enzymů. A ty doslova čekají jako časovaná bomba, až je probudíte k životu.
Cítíte, že vám uprostřed zimy chybí zásoba vitamínů? Místo do lékárny zajděte do obchodu se zdravou výživou a vybavte se arzenálem klíčících semínek, jsou levným a chutným zdrojem důležitých látek. Vitamínová bomba v podobě klíčků vám přijde vhod právě teď v zimě. Vyjde na pár korun a odmění vás báječnou chutí, radostí z pěstování a pěknou dávkou energie.
Co a jak klíčit?
Klíčit se dá celá řada plodin: ředkvička, rukola, zelí nebo třeba červená řepa. Důležité je, aby semínka byla v bio kvalitě a neošetřená pesticidy. Základem každého klíčení je hygiena, semínka proplachujte minimálně dvakrát denně, zabráníte tím hnilobným procesům a zkažení klíčků. Rovněž je nikdy nenechávejte na přímém slunečním světle, lépe se jim daří v přítmí kuchyňské linky a při teplotě v rozmezí 18 a 22°C. Ze všeho nejdůležitější je ale rozeznat, v čem a jaká semínka klíčit. Poradí vám to, jak reagují na vodu – zda nabobtnají, nebo kolem sebe vytvoří gelovou vrstvu.
Pusťte se i do bylinek, víme, jak na to!
Klíčení ve sklenici
Klíčení ve sklenici je pohodlné a snadné. Můžete si pořídit klíčicí sadu nebo využít podomácku vyrobený set v podobě klasické zavařovačky s děravým víčkem. První a nejdůležitější krok je probudit semínka k životu, namočte je proto alespoň na 8 hodin do vody, kde nabobtnají a aktivují všechny své spící enzymy a vitamíny. Poté vodu slijte a nechte sklenici stát dnem vzhůru, než odkape přebytečná voda. Zavřete děravým víčkem a umístěte dnem vzhůru třeba na kuchyňský odkapávač. Teď už jen stačí následujících 5 dnů semínka vždy minimálně dvakrát denně propláchnout a sledovat, jak klíčí. Ve sklenici se bude skvěle dařit třeba vojtěšce, pohance nebo fazolkám mungo!
Klíčení na misce
Lněná semínka, chia, ředkvička nebo řeřicha po namočení vytváří kolem sebe vrstvu gelu, která by síto ve sklenici při proplachování ucpala. Tato semínka je proto třeba pěstovat na sítku položeném na misce. Průběh klíčení je pak úplně stejný, klíčky vždy minimálně dvakrát denně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte odkapat.
Naklíčené menu
Co klíček, to jiná chuť. V podstatě chutnají úplně stejně jako plodina, která z nich roste. Báječná jsou jen tak na chlebu s máslem. Hodí se také do salátů, luštěninových polévek nebo jako ozdoba hlavního jídla.
Foto: Unsplash, Devi Puspita Amartha Yahya