Nemáte dost peněz nebo času a rozhodli jste se zařídit si kuchyň postupně? Poradíme vám, co koupit hned a které věci mohou klidně ještě počkat. Předpokládejme, že máte v kuchyni kuchyňskou linku a nejnutnější spotřebiče – sporák, troubu a lednici. Jak tedy pokračovat dál?
Základní výbava každého kuchaře
Snad každému vaření předchází příprava surovin. Potřebovat budete tedy alespoň dvě prkénka a pár ostrých nožů. Jeden velký na krájení, druhý menší na čištění zeleniny a loupání. Nepostradatelné je i struhadlo a otvírák na konzervy. Při samotném vaření si pak vystačíte opravdu s málem. Důležitá je pánev, ideálně s průměrem kolem 28 centimetrů, a velký hrnec s poklicí. Pánev i hrnec volte bez plastových rukojetí, ať jimi v troubě můžete nahradit i pekáč. Nezbytnou výbavou je také klasický trojboj vařečka, obracečka a naběračka. A co se týče servírování, pro začátek bohatě stačí mít pár mělkých talířů a misek, set příborů a hrnky. Na co ale není radno zapomínat, jsou utěrky.
Bez čeho se chvilku obejdete
Metlička na šlehání, gumová stěrka, kleště a obracečky, velké lžíce i vařečky různých velikostí. Nějakou chvíli se bez nich hravě obejdete, vaření je ale s nimi mnohem jednodušší. To samé platí i o cedníku, lisu na česnek nebo třeba odměrce. Sadu kastrolů je dobré časem rozšířit alespoň o dva menší rendlíky. A až vás přestane bavit dělat salát v hrnci, udělejte si radost velkou mísou na míchání.
Co ještě počká?
Jakmile se v kuchyni rozkoukáte, sami zjistíte, co při vaření nejvíce používáte a do čeho se vyplatí investovat. Jednou z takových nezbytností je i ponorný mixér. Hlavně v zimě s ním připravíte báječné krémové polévky na tisíc a jeden způsobů. Pokud rádi pečete, přijde čas i na pekáč s poklicí a formu na koláč. Udržet si kuchyň čistou a pěkně zorganizovanou není nic jednoduchého, vybavte se proto i nejrůznějšími dózami, boxy a kořenkami. Všechny suroviny budete mít díky nim pěkně uspořádané a na očích. A pokud si rádi vaříte jídla na několik dní dopředu nebo milujete popcorn, neobejdete se bez mikrovlnné trouby.
Foto: Jarek Ceborski on Unsplash